Ние полагаме основите - вие постигате мечтите си!

Патрон

Image Hosted At MyspaceGens

  Биография на поета

 Веселин Ханчев е роден в Стара Загора. Завършва гимназия в родния си град и право в Софийския университет (1941). Участвува във II световна война (1944-45), Литературен уредник (1938-43) във в. "Литературен глас", началник на Отдел за литература и изкуство в Радио София (1945), драматург в Народната опера (1949-51) и в Сатиричния театър в София. Редактор (от 1958) в сп. "Пламък" и в Българска кинематография. Съветник по културните въпроси в посолството на България във Варшава (1962-64) и Париж (1964-66).

 За пръв път печата през 1934. Сътрудничи на вестниците "Час", "Литературен глас", след 1944 - на всички периодични литературни издания. В първата му стихосбирка "Испания на кръст", посветена на Испанската гражданска война (1936-39),преобладава пацифистичният протест. Етап в творческото развитие на Xанчев е стихосбирката "Стихове в паласките" - лиричен дневник на героизма и мъжеството на българския войник във II световна война. Xанчев е автор на пиеси - "Злато", "Отровен хляб", "Двамата и смъртта", и на нереализирания филмов сценарий "Крали Марко". Превежда "Героична комедия" от Е. Ростан (1961), творби от френски и руски поети. Негови стихотворения са преведени на немски, полски, румънски, руски, украински, унгарски, френски, чешки, японски и др. езици.

 От 1984 година в Стара Загора се провежда Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев”. Той се организира от Община Стара Загора, библиотека “Родина” и къща музей “Гео Милев” и  е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на града ни.

 


Песни по текст на Веселин Ханчев

 

 Капитан

 Приказка

 


Стихове на Веселин Ханчев

 

 Красота

 Присъда/Жив съм

 

Посвещение  Парижкият дъжд